Stranica za pružanje pomoći u traženju naknada za otkazani ili odgođeni let

Budapest-Porto-Lisbon-Budapest, 6 dana za 885kn (Od 01.09 do 07.09.2018)
Lisabon i Porto – ”puno hodaj, puno vidi”
Vodič kroz Lisabonsko podzemlje i nadzemlje uz nezaobilazni posjet Portu

Dakle, kad sletite u Lisabon, dva su načina za transfer do odredišta, Taxi i metro. Ovdje moram napomenut da je Metro jako efikasan način muvanja po Lisabonu. Ali ako se vozite, kupite karte, jer je kazna oko 1000 kn. Karta u jednom smjeru je 0.7 eura, a možete recimo napunit kartu sa 5 eura pa imate za nekoliko vožnji s popustima i tim pizdarijicama. ISTU karticu koju punite i kupite na automatima možete koristit i za vlak, ali je morate punit na posebnim aparatima koji su odmah do ovih za Metro. Metro je jako lagan za koristit, upute su jednostavne. Ovo govorim iz iskustva i da izbjegnete svađe sa glupim taksistima koji vas pokušavaju okrasti, iako znam da je ipak najlakše naručit taxi. Radno vrijeme Metroa je 06:00-01:00.

Kartu od Budumpešte do Porta za 407kn kupite OVDJE
Kartu za trasfer avionom iz Porta u Lisabon za 13 eura kupite OVDJE
Ili ako se odlučite putovati vlakom, karta košta 27 eura i možete je kupiti OVDJE
Kartu za povratak iz Lisabona za Budimpeštu za 407kn, kupite OVDJE

 

Dan prvi

Kad sletite, možete ići na Metro ili uzeti taksi. Efikasno je i brzo a s obzirom da niste do kraja u shemi s gradom, možda se nema smisla gubit s koferima… Ako se odlučite za taxi, OBAVEZNO provjerite dali je upalio taksimetar. Po onim cijenama koje ja znam, ni pomoću trikova ne može cijena puta bit visa od 10 E. Sad, dobro, možda prtljaga i to, ali 15 maksimalno. Bude li tražio vise od toga, proguli ga nogom u guzicu. Najlakše je pitat ga račun i broj licence, vjerojatno će se usr…  prepast 🙂

Ako se smjestite u centru, sva događanja su vam pod nosom.

Rossio je prepun restorana i kafića, uglavnom restorana :-D. Tu će vas klošari od konobara vući za rukav da udajete u njihov restoran itd. Mislim da niti jedan nije tako los. Naručite ribu, bocu bijelog i boli vas tujac. U centru, otiđite do Baxia-Chiado (Strogi centar). Tu se nalazi Brasilheira caffee. Kažu da svi koji posjete Lisabon moraju tu popit kavu. Nije kafić sam po sebi nešto, ali ima uglavnom uličnih performera, dobrih bendova koji sviraju brazilsku glazbu, ekipa opuštena, nešto što treba vidjet.


Brasilheira caffee

Baxia-Chiado metro stanica je inače stanica s najvišom razlikom između površine i ulaza u vlak 😀 Stvarno je duboko zakopan :-D. A kafić Brasilheira caffee je odmah iznad jednog od izlaza iz metroa.


Procelje Brazilheire

Tu ste doslovno u strogom centru. Jedno od mojih najdražih mjesta u gradu je terasa

Hotela do Chiado. Hotel je doslovno 100 m od Brasilheire. Kad uđete u predvorje, samo do lifta i na krov. Tamo je kafić i sa terase se vidi pola grada, rijeka (jer Lisabon nije na moru, nego na rijeci ”Rio Tejo”), pokoji brod. Uglavnom, ako budete imali priliku, svakako otiđite. Pitajte konobara ili nekoga u gradu gdje je, ne možete pogriješiti, iako je ulaz malo lose naznačen. Budući da ćete se tu muvat uglavnom svaki dan, nije los info.


Procelje Hotela do Chiado

A sad nešto i za ljepši spol. Na karti sam debelom crtom označio njihovu glavnu ulicu u centru, nešto kao dubrovački “Stradun”. Ima dućana, suvenirnica, svega. Na kraju nje je riva i palace od Marquesa de Pombala. Tamo se isto da popit dobra kafića.

 

Lokacija Brasilheire i Hotela do Chiado

Ono sto svakako, ali SVAKAKO preporučam je večernji izlazak u Bairro Alto u petak ili subotu navečer. Uske ulice, tona malih kafića, portugalsko kokošarenje, milijarda ljudi. Nešto svakako za vidjet.


Bairro Alto I Miradouro

 Bairro Alto uglavnom oživi po noći, ali na vrhu Bairro Alta imas “Miradouro” (Vidikovac). Mislim da se ovaj zove Miradouro da Santa Justa, ali nisam siguran. Uglavnom, kad u Bairru pitaš za Miradouro, uglavnom ce te tamo poslat. Lijepa panorama Lisabona s pogledom na tvrđavu Sao Jorge, posebno po noći. Probajte vidjet. Moram napomenut da će tu bit i malo uzbrdo-nizbrdo, jer je Lisabon grad na sedam brežuljaka, tako da je Bairro Alto malo povišen, kao i dio grada na kojem je tvrđava Castelo de Sao Jorge. Dužnost mi nalaze da vam kažem I gdje je Alfama I Castelo do Sao Jorge, ali… Ja bi sve ovo obišao prije toga. Jest da je pogled sa tvrđave fin, ali uzet će vam najmanje dva sata. Alfama je zanimljiva za vidit, ali ako ste u centru bili, već ste vidjeli stil. Bairro Alto mi je isti kao Alfama. Ako budete u prilici, svakako, ali  ja bi osobno radije ležao na terasi Hotela do Chiado i ladio cojones, nego se gore pentrao.

Dvorac je desno od ”Straduna na karti, a Alfama je dio kroz koji ćeš proći da dodaješ do njega. Dvorac dominira iznad grada, tako da ako ga promašite, vjerojatno i niste u Lisabonu. :D.

Tako nekako za prvi dan. Znam da se čini da ima milijun stvari, ali za sve ovo vam ne treba vise od 4 sata sve skupa. Sve je doslovno u krugu 500-600 m. Tu možete provest cijelo popodne, a kasnije opet večera u nekom restoranu itd. Sta ćete kad dođete u Hotel, to ostavljam vama, odrasli ste ljudi :-D.

 

Dan drugi

Nakon prvog dana noge će otpadati, ali bit ćete puni dojmova. Dan drugi može biti sa nešto manje kilometara, ali pun uzbuđenja i dobrih dojmova.

Odlazak do centra na kavu, ili u jednu od Portuguesa pekarnica na Saldanhi. Tamo bi na vašem mjestu popio kavu, pojeo Croissant. Tamo se nalazi i meni odličan talijanski restoran, inventivnog imena ”Italy”. Cisto informativno.

Pasta de belem ili Pasta de nata je najpoznatiji portugalski desert i u gradu imate super slastičarnu gdje ovo jednostavno MORATE isprobati. FABRICA DA NATA. (https://www.fabricadanata.com/fabricadanata-1)

Nakon điranja po gradu kada se malo sunce spusti svakako posjetite Park Edouard IV, na Sao Sebastiao. Prekrasan park iznad grada. Najbolji dio je sto ima jezero na vrhu, i na jezeru kafic. Ono, nogice u zrak, hladovina i iznimna bol u tujcu…. Ovdje sam znao sjedit satima i radit –APSOLUTNO NISTA.

Setnju parkom završite odakle ste i krenuli, na ulazu u park, odnosno preko puta ulaza je hotel Fenix music. Uđete u hotel i liftom na vrh…pogled je brutalan , a prave najbolju sangriju u Portugalu. Provjereno! Obavezno probati.

Borbe bikova su svaki četvrtak u amfiteatru Campo Pequeno… karta je 10-ak eura to se jednostavno morate pogledat, toliko je dobro da bi avionsku kartu po ovom trebalo nariktati. Pokraj Arene imate restoran Rubro. imaju specijalitet “suruto” (ili tako nešto) ogroman steak, jedan je dovoljan za dvije osobe. Ovaj dan završite u amfiteatru ili ako vam se svidi ugođaj i sangrija u hotelu Fenix music, borbu bikova ostavite za neki drugi dan, ali nemojte je zaobići.

 

Dan treći

 Dizanje malo ranije, ponovno odlazak do centra na kavu, ili u jednu od Portuguesa pekarnica na Croissant.

🙂 i sada idemo dalje…

Ovaj dan ćete napraviti „krug“ od 100km.

Krenite dosta rano prema glavnom Kolodvor na Cais do Sodre i uzmite dnevnu kartu za Sintru.

Sintra je grad sa prekrasnim dvorcima i parkovima. Preporučio bih vam šetnju parkom i posjet jednom do dva dvorca jer se ulaz naplaćuje, gužve su velike, a zapravo nakon prvog dvorca svi drugi su na istu šemu.

Nakon toga krenite busom na najzapadniju točku Europe koja je neizostavan dio Portugala, Cabo da Roca

Nakon Cabo da Roca sjednite na bus i spustite se prema Cascaisu gdje mozete prosetat i do Boca do Inferno (spilja koju oni dizu u nebesa, ali meni je to samo rupa u stijeni, pa kako hoćete).

U tom dijelu ima zanimljivih ljetnikovaca i kuca ljubavi (koju je neki princ izgradio ljubavnici i sad je tamo bog i batina (a da ja svojoj napravim kuću, bio bi svjetsko prevarantsko govno). Na ovom dijelu su i plaže pa ako vam je do kupanja u hladnom oceanu, samo izvolite. Meni je bila dovoljna samo fotografija sa temom

– do gležnja u oceanu –   Dalje nastavite uz obalu šetnjicom prema Belemu, a kada vam dosada sjednite na vlak i izađite na stanici Belem.

To je jedan prekrasan dio grada na kojem se nalizi Torre de Belem (kula), kao i dosta restorana, tu i tamo koji muzej.

U tom dijelu imaš i pekarnicu koja radi ”Pasteis de Belem” Mislim da pakiranje od 6 kom. košta 7 eura. Pa ako vam se svidjela ona u gradu drugi svakako isprobajte i ovu  da možete usporediti.(kažu da se prava Pasteis de Belem ili pasta de nata peče samo u toj pekarnici koja jedina ima originalni recept.)  Kad dodaješ tamo, pitaj da te upute… Blizu je i pomorski muzej, pa prošetaste ako budete imali priliku. Također i marina i spomenik otkrivačima novog svijeta.

 

Torre de Belem                                           Monumento dos Descobrimentos

 

 


Pasteis de Belem                                                                 Pekara ”Belem” 

 

Tu imaš još i nekakvu crkvu i samostan…. Ulaz u Torre de Belem je 5 eura i nemojte to plaćati, ne zbog cijene, nego jer iznutra nemate šta vidjet. Ovaj dio grada je jako lijep i ima par znamenitosti koje simboliziraju Lisabon i bilo bi ga šteta ne vidjet.

Ako ostane vremena na kraju dana, gladni ste i tražite neku romantika shemu, otiđite u ”Onda Jazz” restoran. Klopa je ok, lagana Jazz muzika uživo, lijepo mjesto. Mješavina francuske i portugalske kuhinje, kuhar je nekakav ”Zmaj” u poslu, tako da bi trebalo bit ok. (www.ondajazz.com), pa provjerite je li ovo vaš tip restorana. Ako nije, neki od onih u gradu će isto bit ok

 

Dan četvrti

Oriente je na putu prema Portu, ali i prema aerodromu pa ga možete kombinirati u nekom od prvih ili zadnjih dana.

Pola dana provedite na ”Oriente-u”. To je novi, istočni dio grada, napravljan gotovo cijeli za vrijeme Expoa ’98 koji je bio u Lisabonu. Lijep pogled na jedan od najvecih (mislim najveći) most u Europi ”Ponte Vasco da Gama”. Tu vam je i Shopping centar, Oceanarij i dosta kafica i restorana (Argentinski je zmajski).

Iz Lisabona do Orienta idete  Metroom, opet apeliram, ne bacajte novce ni živce na taxi. Iz centra uzmete crvenu liniju (Linha Vermelha)  prema aerodromu i izdajete na stanici ”Oriente”. I tu ste. Vožnja Metroom nekih 10-15 min. Prilikom izlaza proći ćete kroz trgovački centar. S desne strane će vam bit Oceanarij i vodeni park, a s lijeve niz restorana. Argentinski je medu prvima u nizu.

Oriente


Ocenarium

Na Orienteu ima i žicara koja vozi iznad tog dijela grada, pa ako vam se da otiđite se provozat. Vrijeme obilaska oceanarija je oko sat do dva. Poslije možete u Shopping ili se vratit u centar.

To je to sto se tice rasporeda po danima, a osim ovoga u Lisabonu bi još trebali posjetiti;

Zooloski vrt (Jardim Zoologico), veliki Zoo vrt, ali imaju predstave s dupinima i tuljanima koje su vrh! Takodjer i sa reptilima i pticama. Ako imate popodne ili jutro za ubit, svakako probajte, isplati se. Ali ipak otiđite na njihov website da vidite kad je koja predstava, da ne čekate tamo bez veze. Do Zoo-a jednostavno metroom.

Fado koncert/vecera, ovo nisam stavio niti u jedan dan, ali svakako jednu večer potrošite na fado.

Ako možete birati po meni, puno bolji ugođaj i atmosfera oko fada je u Portu, ali i u Lisabonu se da naći kvalitetnih mjesta za poslušati ovo glazbeno rezane žila. To je jedna od posebnosti grada, pa…. Ne znam gdje točno, najbolje je na recepciji hotela pitat gdje je najbolje. Ali budite spremni da je to tragedija u pjesmi kakvu ne bi Vuco, Thompson, Mitar Miric i Djordje Balašević skupa napisali. Najbolje se cvrcnite malo prije da lakše podnesete lika koji place dok pjeva….

Porto

Prekrasan gradić za koju su vam dovoljna dva dana.

Porto je grad u kojem je vrijeme stalo, a jedinstvenost gradu daju šarene pločice koje se smiješe sa starih građevina i daju gradu posebnu vedrinu i šarmantnost. “Riberia” je dio grada koji je zaštićen od UNESCO-a. Uz obalu rijeke je niz restorana i kafića koji su u svako doba dana puni turista iz svih krajeva svijeta. Ali ako pređete most očekuje vas još zanimljivija strana grada i to iz dva razloga.

Imat ćete predivan pogled na stari dio grada, a u tom dijelu se kriju mnogobrojne vinarije i vinski podrumi u kojima možete degustirati vino Porto.

Uđite u bilo koju od vinarija i uzmite karte za degustaciju Porta i fado koncert. Tako će doživljaj biti potpun. Mi smo odabrali vinariju Calem i bili smo zadovoljni.

Kad slušate fado osjećate svaku emociju i bol i žalost i sreću iako ne razumijete ni jednu riječ. Zbog toga me fado i podsjeća na sevdah i izaziva slične emocije “plače ti se a nekako ti lijepo”. Uglavnom idealna je muzika za degustaciju Porta. Porto je inače dosta slađi od drugih crvenih vina, ali i dosta jači.

Što se hrane tiče svakako isprobajte njihov specijalite Francesinha, čisto da shvatite koliko je u hrvatskoj hrana dobra i zdrava 🙂

 
Francesinha

Restoran koji preporučujem i koji se isto nalazi oko ulice Galeria de Paris je Casa Santo Atonio (Rua s.bento da vitória, nº80). Mi smo slučajno pronašli to mjesto i ugrabili slobodan stol ne znajući šta nas točno očekuje, ali vama preporučujem da planski idete jer je stvarno odlično. Tamo nema menija nego vam služe slijed za slijedom u vidu različitih ali vrlo ukusnih tapasa. Konobar će iznositi sve dok vi ne kažete da vam je dosta. Tapasi su po nekoliko eura tako da se isplati biti radoznao i probati nekoliko sljedova.

Svakako posjetite i:

Santa Catarina, mjesto za shopping, a četvrt sa mnogo barova, klubova i restorana je oko ulice Galeria de Paris..

knjižaru Lello Bookshop (Rua das Carmelitas 144) koja djeluje kao iz bajke

I nezaobilaznu željezičku stanicu čija je unutrašnjost pravo umjetničko djelo.

Nakon dva dana u Portu krenite vlakom do Lisabona. Put traje otprilike 3 sata i karta je oko 20 eura u jednom smjeru.

                       Dio teksta o pojeta Portu preuzet je sa http://www.putoholicari.rtl.hr.

I ne zaboravite; Ako dođe do otkazivanja ili kašnjenja leta duljeg od 3 sata, javite nam se i ostvarite Vaša putnička prava u iznosu do 400 eura.