Stranica za pružanje pomoći u traženju naknada za otkazani ili odgođeni let

Pariz? Grad svjetla, mode, kulture, romantike, provoda i odlične kuhinje nije samo francuska, nego i istinska kozmopolitska prijestolnica! Već desetljećima očarava posjetitelje svojim znamenitostima, ali ni dalje ne gubi na popularnosti te ga milijuni turista svake godine čine jednim od najposjećenijih svjetskih odredišta.
Otkud zapravo početi? Možda najbolje u caféu s croissantom i francuskim doručkom, njime jutro dobiva pravi domaći štih. S razgledavanjem grada je najbolje krenuti s Ile de la Cité, otoka na rijeci Seini na kojem se nalazi Notre Dame de Paris, jedan od glavnih pariških simbola. Legenda kaže da je biskup imao viziju o najljepšoj gradskoj katedrali te ju je nacrtao u blatu pokraj budućeg gradilišta. Zamišljeno, ostvareno, i to u 12. stoljeću, istinsko gotičko remek-djelo. Glas o njezinoj ljepoti i jedinstvenim skulpturama pročuo se po cijeloj Francuskoj, a svoju popularnost je najviše stekla romanom ‘Zvonar crkve Notre Dame‘.

Koliko značenje ova katedrala ima za grad, dokazuje i Point zéro, glavna polazišna točka otkud se mjere udaljenosti za sve francuske ceste, a nalazi se na trgu ispred crkve. U neposrednoj blizini je i Sainte Chappelle, predivna crkva s plavim svodovima i obojenim vitrajima, koju je najljepše vidjeti kad je sunčan dan jer onda pokazuje svu svoju raskoš. Njena pak legenda kaže da je sagrađena kako bi se u njoj čuvala Kristova kruna od trnja i dio križa.

Nakon što pređete na desnu obalu Seine, doći ćete do centra Georges Pompidou, građevine prepune raznih boja i cijevi koje omeđuju glavnu konstrukciju i koja je naopačke preokrenula suvremenu arhitekturu. Nešto dalje je i Palais Royal, palača u kojoj je danas smještena jedna od glavnih francuskih institucija, Državno ustavno vijeće.

S druge strane ulice je Louvre, jedan od najvećih muzeja na svijetu. Godišnje ga posjeti više od osam milijuna ljudi, a u njemu se ‘čuva’ i vjerojatno najkontroveznija slika današnjice, Mona Lisa. Ulaz u muzej je iz jedne od novopostavljenih staklenih piramida u dvorištu, koje su i same postale zaštitnim znakom Louvrea, a čiji je postav toliko bogat da je veliki dio umjetnina prebačen u susjedni Muzej d’Orsay.

U Parizu je i mnoštvo predivnih parkova, od kojih su najpoznatiji Jardin du LuxembourgJardins des Champs-Elysées i Jardin des Tuileries, koji je ujedno i najstariji park. U njegovoj blizini se nalazi i zgrada Opere, ali tu počinju trgovi i avenije po kojima je grad i toliko poznat.

Prvi među njima je Place de la Concorde, prepoznatljiv po obelisku iz Luxora, ali i po početnoj točci druge najskuplje ulice na svijetu i prve u Europi, Avenue des Champs-Élysées. Toliko puta opjevane Elizejske poljane, mjesto su pravog luksuza. Ovdje ćete pronaći najbolje prodavaonice dragulja, parfema i modnih marki, jednako kao i u susjednoj Rue du Faubourg Saint-Honoré, gdje se nalazi i Elizejska palača, dom francuskog predsjednika.

Pri vrhu Poljana nalazi se Place Charles de Gaulle, središnja točka 12 gradskih avenija i mjesto gdje je Slavoluk pobjede, Arc de Triomphe, do kojeg se najlakše dođe jednim od tunela kojima je povezan s drugim ulicama.
Najljepši pariški most je definitivno Pont Alexander III, kojeg s jedne strane okružuju Petit Palais i Grand Palais, a s druge Hôtel des Invalides, prva bolnica na svijetu izgrađena za ratne veterane, dok su danas tamo muzej posvećen francuskoj vojsci te Napoleonova grobnica.
S te iste lijeve strane rijeke Seine, nalazi se i megapopularni Tour Eiffel, tj. Eiffelov toranj, glavna ikona grada. Sve do početka tridesetih godina 20. stoljeća, bio je najviša zgrada na svijetu. Iako ga tadašnji stanovnici nisu nikako prihvaćali te je imao samo privremenu namjenu za otvaranje Svjetske izložbe, s vremenom je postao toliko omiljen da ga je do danas posjetilo više od 235 milijuna ljudi. Kad se i sami zaželite popeti na neki od tri njegova kata, pripremite se za poduže čekanje, ali koje će vam se itekako isplatiti, jer odozgo vidite cijeli grad. Preko dana je Champ de Mars, obližnji park, jedno od omiljenih mjesta za odmaranje i izležavanje na travi, a Trocadéro s Palačom de Chaillot i fontanama ispred nje glavna pozicija za fotografiranje, pogotovo noću kad se na tornju upale tisuće lampica.

Pariz je poznat i kao sjedište College de Sorbonne, prestižnog sveučilišta koje se, uz brojne druge znanstvene institucije, nalazi u Latinskoj četvrti, Quartier latin. Tu je i Panthéon, izgrađen po uzoru na rimskog ‘imenjaka’, ali i brojni restauranti, pubovi i klubovi, što je uzevši u obzir okolnu studentsku populaciju i očekivano.

Iz Latinske četvrti odlično se vidi Montmartre, ‘brdo mučenika’, u prošlosti dom brojnih vinograda, mlinova, ali i velikana poput MonetaRenoira i Picassa, dok je danas najživopisnija četvrt s brojnim umjetnicima koji daju poseban šarm ovom dijelu grada koje s vrha sve ‘gleda’ Sacré-Coeur, grandiozna bijela bazilika.

U neposrednoj blizini je i Pigalle, mjesto koje najviše obilježavaju brojni cabareti, kao što je Moulin Rouge i njegove Can-Can plesačice. To je samo jedan dio zabave koje Pariz pruža. Oberkampf, Place Vendome i Place de la Bastille su dijelovi grada s najboljim klubovima i noćnim provodom, a ako više volite mirniji doživljaj, preporučujemo vam vožnju Seinom na jednom od brojnih brodova-restauranata. Pâté, soufflé, mousse, crepe, sir ili vino, zavoljet ćete francusku kuhinju u roku sekunde! 🙂

Ako imate mogućnosti, probajte posjetiti Versailles, veličanstvenu kraljevsku palaču Luja XIV. Tu su još i Disneyland, Saint Denise ili Défense, suvremena poslovna četvrt čiji je glavni simbol Grande Arche de la Défense, verzija Slavoluka pobjede dvadesetog stoljeća s čijeg vrha možete još jednom pogledati prema Parizu i s osmijehom na licu reći: do nekog idućeg puta, au revoir! 😉

Preuzeto s:https://www.putovnica.net/

U ovaj kako mnogi vole reći najaromatičniji grad na svijetu otputujte iz Venecije povratnim letom od 8-12.05 za 436kn

Karte možete kupiti ovdje

I ne zaboravite; Ako dođe do otkazivanja ili kašnjenja leta duljeg od 3 sata, javite nam se i ostvarite Vaša putnička prava u iznosu do 400 eura